Logo GAK

placówki

Powrót do GAKu Logo GAK

Świąteczny śledzik z burakami GAK

Świąteczny śledzik z burakami

  1. data

    23.01.22
    niedziela

  2. godzina

  3. adres

Skąd pomysł, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście dań? Prawdopodobnie na początku XX wieku zapanował zwyczaj przyrządzania dwunastu potraw wigilijnych, a dwunastka miała symbolizować dwunastu apostołów czy też dwanaście miesięcy.

Dawniej liczba wigilijnych potraw zależała od regionu, zamożności czy pochodzenia. Ich liczba zaczynała się od pięciu u włościan i mieszczan, a kończyła na trzynastu daniach u arystokracji. Na stołach królowały wówczas ryby słodkowodne, z ryb najczęściej pojawiał się szczupak, leszcz, lin i karasie w śmietanie! A gdzie w tym wszystkim śledź?
Śledź był głównym daniem postnym, jadanym częściej przed Wielkanocą, był wyśmienitą przekąską podawaną przed obiadem na zaostrzenie apetytu. Śledź jest rybą smaczną, ale niedocenianą. Sam śledź kulinarnie był znany już w średniowieczu. Na uwagę zasługuje również fakt, że śledź najczęściej był rybą najtańszą, a co za tym idzie, każdy mógł sobie na śledzia pozwolić. Ze śledziem wiązały się także różne zwyczaje i przypowieści, ale o tym opowiemy innym razem. A tymczasem mamy dla Was prosty przepis na smacznego śledzia z burakami.

Filet ze śledzia na brunoise z buraków

Składniki dla 4 osób:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych ze skórą (niesolonych)
  • 400 g buraków

na marynatę do śledzi:

  • 2 małe cebule
  • 4 listki laurowe
  • 4 łyżki jasnego octu winnego/ opcjonalnie może być ryżowy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki gorczycy
  • 2 małe marchewki
  • 2 szklanki wody

Do gotowania buraków:

  • 1 łyżka octu winnego dla zachowania czerwonego koloru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę do śledzi, czyli wszystkie składniki ma marynatę zagotowujemy i gotujemy około 15 minut. Następnie studzimy i zalewamy filety śledziowe. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin (po tym czasie są idealne).

Po 48 godzinach, czyli po dwóch dniach, obieramy buraczki gotujemy je w wodzie z wymienionymi dodatkami (ocet, kminek, sól, miód). Dzięki dodatkowi octu buraczki nam nie zszarzeją po ugotowaniu. Buraki gotujemy aż będą miękkie, ale nie za miękkie, powinny być al dente. Następnie studzimy je i kroimy w bardzo drobną kostkę (brunoise). Kosteczka nie powinna być większa niż 3 mm co za pierwszym razem może się  nie udać.

W jednej z nadmorskich restauracji do tego śledzika podawano jeszcze sos tatarski, ale nie jest to niezbędne bo i tak jest smacznie.

Przepis został przekazany przez Agnieszkę Haponiuk autorkę bloga Smakiem na pokuszenie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galeria: